Ik richt me in enkele blogs specifiek op de vertaling van de SDG’s (de duurzaamheidsdoelstellingen zoals opgesteld door de Verenigde Naties) naar de toepassing van Social Return in Nederland. Daarbij ga ik in op de manier waarop bedrijven met Social Return een bijdrage kunnen leveren aan de SDG’s.
In deze blog ga ik in op de relatie tussen SDG5 ‘Gendergelijkheid’, ofwel hoe draag je met Social Return bij aan SDG5?
Gendergelijkheid is een belangrijk thema in de moderne samenleving en wordt erkend als een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties, specifiek onder SDG 5. Dit doel richt zich op gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes, met als doel gelijke kansen voor vrouwen te bevorderen en discriminatie en geweld tegen vrouwen en meisjes uit te bannen.
Bedrijven kunnen bijdragen aan SDG 5 door bijvoorbeeld de volgende initiatieven te ontplooien:
Bedrijven kunnen ook gendergelijkheid bevorderen door hun producten en diensten te benutten:
Betrokkenheid bij de bredere gemeenschap en vrouwenempowerment:
Gendergelijkheid is niet alleen een morele kwestie, maar ook een economische kwestie. Bedrijven die zich richten op gendergelijkheid en empowerment van vrouwen, hebben toegang tot een breder talentenpool en een grotere afzetmarkt. Bovendien presteren bedrijven met een divers personeelsbestand en een inclusieve werkomgeving doorgaans beter en behalen ze betere financiële resultaten.